Harul lui Dumnezeu. Persoana Domnului Isus Tit 2:11-14

„Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat şi ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie, aşteptând fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor Isus Hristos. El S-a dat pe Sine însuşi pentru noi, ca să ne răscumpere din orice fărădelege şi să-Şi cureţe un norod care să fie al Lui, plin de râvnă pentru fapte bune.”
Potrivit lui William MacDonald, în acest text cuvântul har este sinonim cu persoana Domnului Isus Hristos. El, când a vizitat planeta noastră, a murit pentru toți oamenii. Harul poate fi eficient pentru toți oamenii, dar numai cei ce învață de la acest har pot avea parte de mântuirea promisă. La fel ca în Efeseni 4:20, învățarea aceasta se face prin cunoașterea și ascultarea Domnului Isus.
În Creta, locul unde era lăsat Tit să slujească, se făcea abuz de har, iar Pavel a vrut să clarifice doctrina despre har accentuând partea practică și responsabilitatea pe care o aduce acest har în comparație cu legea. Pavel spune despre har că „s-a arătat” (la trecut), „ne învață” (la prezent) „…așteptând fericita noastră nădejde” (la viitor). Cuvântul „ne învață” din greacă se referă la disciplinare sau instruire, adică suntem disciplinați prin har.
Daca am avut parte de acest har al lui Dumnezeu și nu ne lăsăm învățați de El, riscăm să nu mai beneficiem de El. Domnul Isus spune să învățăm de la El. Din punct de vedere biblic, învățarea nu este teoretică și foarte practică.
Să lăsăm ca Harul lui Dumnezeu să ne învețe pentru a aștepta cu răbdare arătarea fericitei noastre nădejdi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s