Despre botez – Didahia și Serghei Bulgakov

„1. Cu privire la botez, așa să botezați:
După ce ați spus mai înainte toate cele de mai sus în apă proaspătă. 2. Iar dacă n-ai apă proaspătă, botează în altă apă; iar dacă nu poți în apă rece, în apă caldă. 3. Dacă nu ai de ajuns nici una nici alta, toarnă pe cap de trei ori apă . Înainte de botez să postească cel ce botează și cel botezat și alții câțiva, dacă pot. poruncește, însă, ca cel ce are să se boteze să postească o zi sau două înainte.”

Asta trebuia să știe unul care boteza sau care cerea botezul. Cere celor ce vor să ia botezul azi să postească două zile. Și aici poți vedea cât de pocăiți sunt. În ziua de azi botezul e prea superficial tratat. E luat să se poată face nunta în biserică, să nu spună unii că merge degeaba la slujbe, alții o privesc ca o baie în public. JALE!!! TREBUIE SĂ NE POCĂIM!

Un articol bazat pe scrierile lui Serghei Bulgakov despre mistica ortodoxă spune că Botezul reprezinta o nastere spirituala. Imbracandu-se in Hristos, omul natural moare si un nou om se naste. Este castigarea puterii mantuitoare a operei de rascumparare a lui Hristos.
Forma botezului este o intreita scufundare in numele Sfintei Treimi. Orice botez crestin conferit in numele Sfintei Treimi este valabil si aceasta nu numai in limitele Ortodoxiei, ci si in afara ei.
Ca regula generala, aceia care au fost botezati o data, nu sunt rebotezati (afara de vreo exceptie motivata special).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s